Właściwości i zastosowanie olejku lawendowego

0
Naturalny olejek lawendowy

Lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia) – inaczej lawenda lekarska, zwana też czasami lawendą wonną, bławatką, czyszczeczem (nazwy ludowe), dawniej nosiła łacińską nazwę Lavandula officinalis – gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych. Nazwa pochodzi od lavere – myć się. 

Pochodzi prawdopodobnie z Persji lub Wysp Kanaryjskich, skąd przywędrowała do basenu Morza Śródziemnego (Francja, Hiszpania, Andora, Włochy), ale od XVII wieku uprawiana była we Francji, a potem w wielu krajach świata, również w Polsce. Kwitnie lipiec-sierpień. Wysuszony kwiat ma minimum 13 ml/kg olejku eterycznego (linalol, geraniol, furfurol, pinen, cyneol, borneol).

Prawdziwy, czysty, organiczny olejek lawendowy jest dziś bardzo trudno dostępny - zazwyczaj sprzedawana jest jego tańsza “wersja”, pochodząca z rośliny o nazwie lawandyna lub syntetyczne zamienniki linaloolu czy linalylu acetatu, a nawet syntetyczne aromaty imitujące lawendę jak etylowanilina (znana wszystkim jako “cukier waniliowy” - choć wpisana na listę niebezpiecznych związków). Za olejek lawendowy podaje się też często olejek spikowy (pozyskiwany z ziela lawendy szerokolistnej) o kamforowym zapachu przypominającym lawendę i rozmaryn. 

 

Olejek lawendowy - właściwości i zastosowanie

Pozyskiwany z kwiatów lawendy za pomocą destylacji parowej olejek słynie z mnóstwa właściwości pielęgnacyjnych, prozdrowotnych, a także stymulujących samopoczucie. Olejek działa antyseptycznie, przeciwbakteryjnie, relaksacyjnie, redukuje poziom cholesterolu, a nawet kontroluje nadmierne wydzielanie sebum. To podstawowy składnik wielu kosmetyków do włosów skłonnych do przetłuszczania, jak również produktów pielęgnacyjnych do skóry trądzikowej. Sprawdź wszystkie propozycje naszego sklepu internetowego zawierające cenny olejek lawendowy.

Olejek lawendowy – niezbędny składnik aromaterapii

Aromat lawendy wąskolistnej to klasyczny dodatek do różnego rodzaju perfum, mydeł, odświeżaczy powietrza, jak również kosmetyków pielęgnacyjnych. W postaci czystego olejku eterycznego pomaga ukoić nerwy, uspokoić myśli, zrelaksować się i skupić na medytacji. Regularnie powtarzana aromaterapia z wykorzystaniem lawendy pozwala osiągnąć balans ciała i umysłu, poprawić koncentrację oraz zdolności kognitywne, redukuje napięcia związane ze stresem, uwalnia od uczucia irytacji, frustracji, napięcia nerwowego, a nawet okazuje się przydatna w walce z bezsennością. Czujesz, że musisz uwolnić się od negatywnych emocji? Sięgnij po lawendowy olejek eteryczny.

Wszechstronny olejek lawendowy do pielęgnacji ciała i duszy

Jeżeli chcesz w naturalny sposób poradzić sobie ze stresem, przepracowaniem, zmęczeniem, uczuciem irytacji, a nawet bezsennością, wypróbuj dostępny w naszym sklepie lawendowy olejek eteryczny. Możesz zastosować go na kilka sposobów – zaaplikować miejscowo kilka kropel, w miejsce centrów energetycznych (czakr), bezpośrednio wdychać, rozpylać za pomocą dyfuzora, a także dodać do kąpieli. Wszechstronność olejku lawendowego czyni go elementem niezbędnym do pielęgnacji zarówno ciała, jak i duszy. Już po krótkim czasie zauważysz zmiany – lepszą koncentrację, zapamiętywanie snów, które wcześniej ulatywały bezpowrotnie z chwilą otwarcia oczu, a nawet znaczną redukcję stresu. Dbaj o siebie i regularnie korzystaj z dobroczynnych właściwości olejku lawendowego!

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Szukasz wiedzy o aromaterapii? Zapisz się do newslettera Olejkowej Szkoły & Sklepu!
  •  
    WIEDZA Z NEWSLETTERA

    Stosuj olejki bezpiecznie - bądź na bieżąco z warsztatami i webinarami Olejkowej Szkoły! 

  • BEZPŁATNA WYSYŁKA

    Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 300 zł.

  • OLEJKOWA APLIKACJA

    Ucz się mobilnie z Oilo i Oleo - aplikacjami do aromaterapii po polsku.

  • ZERO WASTE

    Twoje zamówienia pakowane są w materiały z odzysku i kompostowalne - w trosce o środowisko.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl