Właściwości i zastosowanie olejku kadzidłowego (Boswellia carterii)

0
Olejek kadzidłowy (Boswellia carterii)

Olejek kadzidłowy (Boswellia carterii), Olibanum, Olej z Libanu, Kadzidło, Kadzidłowiec, Frankincense… 

W dniu narodzenia Jezusa Chrystusa Trzej Królowie przynieśli w darach złoto, kadzidło i mirrę. W tamtych czasach spośród nich kadzidło i mirra były cenniejsze niż złoto. Złoto było ówczesną walutą wymienną, zaś kadzidło i mirra stanowiły jedyną ochronę przed infekcjami. Kadzidło, a właściwie oleożywica ze starożytnego drzewa Boswellia carteri, była w czasach Jezusa drogocennym lekarstwem przeciwko astmie, a ze względu na swoje działanie przeciwdrobnoustrojowe została wprowadzona do rytuału mszy świętej, by zapobiec szerzeniu się epidemii wśród odwiedzających świątynie. Rytuał okadzania świątyń przetrwał 5000 lat i jest nadal stosowany, dlatego zapach oleożywicy z kadzidłowca może być nam dobrze znany, chociaż kadzidła liturgiczne używane w kościołach najczęściej zawierają wiele różnych aromatów, często syntetycznych niskiej jakości.

Na świecie istnieje ponad 20 odmian drzew kadzidłowych. Wszystkie występują na obszarze Afryki Północnej, Tanzanii, Półwyspu Arabskiego, Indii i Madagaskaru.

Do najbardziej znanych odmian należą:

* Boswellia carterii oraz Boswellia sacra - oba gatunki należą do najdroższych olejków eterycznych, mają szlachetny żywiczny, balsamiczny, ciepły i zmysłowy zapach.

* Boswellia serrata - należy do olejków tanich i posiada drzewny, korzenny, leśny i ostry zapach.

Warto zwracać uwagę na konkretne odmiany olejków kadzidłowych, ponieważ każdy z nich ma nieco inny skład fitochemiczny, a co za tym idzie - inne właściwości.

Wszystkie te olejki kadzidłowe istotnie różnią się zarówno ceną, jak i zapachem, co powinno być wskazówką dla kupującego.

Jakich olejków używać w aromaterapii?

W aromaterapii zaleca się stosowanie olejków Boswellia carterii oraz Boswellia sacra, który może być używany w zabiegach terapeutycznych i upiększających (dyfuzja, masaż ciała, kąpiele) oraz jako dodatek do kosmetyków naturalnych.

 

Poznaj właściwości olejku eterycznego z kadzidłowca.

Olejek z kadzidłowca uspokaja, wspomaga praktyki duchowe i medytację, łagodzi napięcia i stres, przywraca równowagę emocjonalną. Nastraja optymistycznie. Podnosi odporność całego organizmu dzięki zawartości kwasów bosweliowych, które skutecznie pomagają usuwać komórki nowotworowe.

 

Jak stosować olejek kadzidłowy?

Olejek kadzidłowy jest stosowany w mieszankach do inhalacji,  przynosząc ulgę w przeziębieniu, łagodząc kaszel, działając udrażniająco i wykrztuśnie. Olejek Boswellia carterii ma potwierdzone naukowo działanie regenerujące na naskórek i jest szczególnie polecany w kosmetykach przeciwzmarszczkowych dla cery dojrzałej. Jest również idealnym rozwiązaniem na wszelkiego rodzaju stany zapalne skóry i wypryski. Działa ściągająco i tonizująco.

Olejek kadzidłowy doskonale komponuje się z olejkami cytrusowymi: – bergamotowym, cytrynowym, mandarynkowym oraz mocnymi kwiatowymi: (ylangowy, różany, neroli, geraniowy), a także drzewnymi: (sandałowy, cedrowy.)

 

Olejek kadzidłowy jest bezpieczny w stosowaniu nawet dla niemowląt, pod warunkiem, że jest rozcieńczony w oleju bazowym i...

wybierając olejki eteryczne uważnie czytamy etykiety i sięgamy po te, które opisywane są jako „100% naturalny olejek eteryczny” lub „100% natural essential oil” i oznaczone są certyfikatem organicznej uprawy i odpowiedniej destylacji oraz przechowywania (sprawdź certyfikat Stowarzyszenia Dystrybutorów Olejków Eterycznych), a na etykiecie widnieje nazwa botniaczna rośliny oraz część surowca, z którego olejek jest destylowany.

Wśród innych olejków  eterycznych pozyskiwanych z oleożywic, poza olejkiem z kadzidłowca carterii (Boswellia carterii), znajdziemy olejek eteryczny galbanowy (Ferula galbaniflua), olejek eteryczny labdanowy (Cistus ladaniferus) oraz wspomniany wyżej olejek mirrowy (Commiphora myrrha). Należą one do puli jednych z najdroższych olejków eterycznych i rynek aż roi się od ich tanich zamienników i podróbek.

Cytat o olejku kadzidłowym z Olejkowej Szkoły Julii Mafaldy

"Boswelia carterii. Oto źródło życia - esencja boskości płynąca w żyłach powykręcanych konarów krzewu/drzewa z regionów Bliskiego Wschodu, a dokładnie z rejonów Morza Czerwonego. Konary te pokryte są podobną do papieru (chciałabym napisać “papirusu”) korą, która odpada całymi płatami. Po przecięciu tejże kory roślina wytwarza żywicę, która, po zeschnięciu, tworzy żółtobrązową, ziarenkowatą substancję w formie łez zwaną *olibanum*.
Ja nazywam je ZŁOTYMI ŁZAMI BOGA. To są dobre łzy. Łzy życia. Łzy, które tchną życie w istotę, z której ono umyka. Łzy-karmicielki, łzy-mleko Matki. Potocznie zwane kadzidłem. Mimo że łacińska nazwa jest rodzaju żeńskiego…" >>> CZYTAJ DALEJ >>>

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Otrzymaj 15% rabatu na produkty Oilo, zapisując się do newslettera! (promocje nie łączą się)
  • RABAT Z NEWSLETTERA

    Odbierz rabat 15% na produkty Oilo po zapisie do newslettera! 

  • BEZPŁATNA WYSYŁKA

    Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 300 zł.

  • OLEJKOWA APLIKACJA

    Ucz się mobilnie z Oilo i Oleo - aplikacjami do aromaterapii po polsku.

  • ZERO WASTE

    Twoje zamówienia pakowane są w materiały z odzysku i kompostowalne - w trosce o środowisko.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl