PRZEPISY WIELKANOCNE z olejkami eterycznymi Young Living
wegańskie, bez pieczenia, proste, szybkie, zdrowie i smaczne!
Dlaczego warto używać spożywczych olejków eterycznych w kuchni?
Bo wnoszą niezwykle cenne substancje terapeutyczne do Twoich posiłków - a wystarczy 1 lub kilka kropli, by nadać posiłkowi kompletnie inny wymiar...!
Z okazji Wielkanocy proponujemy Ci trzy proste przepisy na wegańskie desery, w których olejki eteryczne z kolekcji Young Living Plus są doskonałym uzupełnieniem całości kompozycji.
KULKI MOCY
Koniecznie wypróbuj ten prosty, szybki przepis: pełne mocy kulki energetyczne na jeden kęs (no, może dwa) wykonane ze zdrowych, roślinnych składników i nasycone olejkami eterycznymi z serii Young Living Plus.
Te kulki energetyczne bez pieczenia są idealną przekąską na zdrowy wielkanocny stół - i szczególnie nadają się dla słodko-lubnych dzieci!
WERSJA I - Olejek eteryczny cytrynowy Lemon+ i bazyliowy Basil+
SKŁADNIKI
32 daktyle bez pestek
½ kubka truskawek liofilizowanych
2 łyżki nasion chia
½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 kropla spożywczego olejku eterycznego bazyliowego Basil+
4 krople spożywczego olejku eterycznego cytrynowego Lemon+
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Daktyle i truskawki zmiksuj do utworzenia gęstej pasty.
2. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Mieszanka powinna tworzyć zwarte ciasto.
3. Ulep masę w kuleczki na 1-2 kęsy :)
4. Przechowuj w hermetycznym pojemniku, np. silikonowej torbie Stasher (w której możesz również mrozić)
WERSJA II - Olejek mandarynkowy Tangerine+
SKŁADNIKI
32 daktyle bez pestek
½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
¼ szklanki nasion konopi
2 łyżki kakao w proszku
¼ szklanki mąki kokosowej
12 kropli olejku eterycznego mandarynkowego Tangerine+
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Daktyle zmiksuj do utworzenia gęstej pasty.
2. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Mieszanka powinna tworzyć zwarte ciasto.
3. Ulep masę w kuleczki na 1-2 kęsy i obtocz w kakao :)
4. Przechowuj w hermetycznym pojemniku, np. silikonowej torbie Stasher (w której możesz również mrozić)
KOKOSOWY JAGIELNIK Z DAKTYLOWYM KARMELEM
wg Ekocentryczki
SUROWE BROWNIE Z MIĘTĄ I CBD
wg Ekocentryczki
Brownie to chyba najłatwiejsze ciasto, mam kilka ulubionych opcji, ale surowe ciasta zawsze będą dla mnie na pierwszym miejscu. Zawsze się udają, a ich zrobienie, łącznie z umyciem blendera, nie zajmuje więcej niż 30 minut.
SKŁADNIKI (ok. 14-16 porcji - foremka 25x25 cm)
Brownie:
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka suszonych daktyli (namoczonych min. godzinę wcześniej)
2-3 łyżki surowego kakao
duża szczypta soli
3 krople spożywczego olejku eterycznego miętowego Peppermint+
5 kropli olejku CBD 5%
Polewa:
3 łyżki pasty kokosowej
2 łyżki oleju kokosowego
1/3 łyżeczki spiruliny
1 kropla spożywczego olejku eterycznego miętowego Peppermint+
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Wsyp orzechy do blendera i zmiel je na grubą mąkę. Dodaj namoczone i odsączone daktyle, kakao i szczyptę soli. Blenduj do uzyskania jednolitej masy.
2. Dodaj olejek CBD i olejek miętowy Peppermint+.
3. Masę włóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki i przygotuj polewę.
4. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na polewę, rozpuść je w kąpieli wodnej, umieszczając miseczkę nad garnkiem z ciepłą wodą. Kiedy polewa będzie jednolita, rozprowadź ją na brownie i schowaj do lodówki.
5. Kiedy polewa zastygnie, deser jest gotowy!
Sprawdź stronę Ekocentryczki:
http://www.ekocentryczka.pl/2018/09/kokosowy-jagielnik-z-daktylowym-karmelem.html