Olejek z kocanki – właściwości i zastosowanie

0
Olejek z kocanki – właściwości i zastosowanie

Olejek z kocanki – właściwości i zastosowanie

Właściwości lecznicze kocanki włoskiej (Helichrysum italicum) znane są już od wieków. Ten niepozorny krzew z drobnymi, żółtymi kwiatkami wykorzystywany jest z powodzeniem zarówno w medycynie, jak i w kosmetologii.

Kocanka włoska występuje na terenie południowej Europy. W Polsce kocanki spotkać można na suchych, piaszczystych glebach nieużytków i ugorów. Kwiatostany kocanki zachowują swój wyjątkowy wygląd jeszcze przez długi czas po zasuszeniu. Dlatego też roślina ta bywa znana również pod nazwą nieśmiertelnik. Jak się okazuje, nieśmiertelne jest również jej wykorzystanie w medycynie ludowej, gdyż lecznicze właściwości kocanki znane były już w średniowieczu.

Dziś z kocanki włoskiej wytwarzany jest wyjątkowy olejek, którego działanie pozytywnie wpływa na nasz organizm. Co więcej, pozytywny wpływ olejku na różne schorzenia i dolegliwości został potwierdzony naukowo. Dlatego też warto poznać olejek z kocanki, właściwości i zastosowanie, by móc w pełni korzystać z możliwości, które daje nam w darze sama natura.

 

Właściwości i zastosowanie olejku z kocanki 

Zastosowanie olejku z kocanki zapewnia cały szereg korzyści, zarówno dla naszego ciała, jak i ducha. Olejek wykazuje działanie przeciwzapalne i wspomaga łagodzenie różnego rodzaju urazów. Olejek z kocanki posiada właściwości, które wykorzystywane są przede wszystkim w pielęgnacji skóry. Ponieważ bardzo szybko się wchłania i nie zatyka porów, może być wykorzystywany do pielęgnacji cery trądzikowej i wrażliwej. Właściwości kocanki pomagają również w walce z cerą naczynkową. Właściwości olejku eterycznego pozwalają także na jego wykorzystanie do oczyszczenia skóry i łagodzenia podrażnień, opóźniając przy tym procesy starzenia się.

Olejek z kocanki przyśpiesza gojenie ran. Z tego powodu bywa on bardzo często wykorzystywany w medycynie ludowej, choć skuteczność jego działania została również potwierdzona naukowo. Olejek z kocanki ma właściwości obkurczające opuchnięcia, stymuluje regenerację naskórka oraz działa wygładzająco i nawilżająco. Działanie kocanki ma również charakter przeciwbakteryjny i przeciwwirusowy. To wbrew pozorom jeszcze nie wszystkie właściwości tego wyjątkowego produktu. Kocanka działa rozkurczowo i oczyszcza wątrobę. Dodatkowo wspomaga również leczenie żylaków i wspiera nasz organizm w walce z zatruciem alkoholowym.

 

 

Ważne jest również zastosowanie terapeutyczne olejku eterycznego z kocanki. Nadaje się on doskonale do dyfuzji i inhalacji. W ten sposób stwarza możliwość, by oczyścić zarówno otoczenie, jak i swoje wnętrze i umysł. Dzięki niemu pozbywamy się negatywnych emocji i nastrajamy pozytywnie do kolejnych wyzwań. Kilka kropel olejku, połączonych z olejem bazowym, uczyni kąpiel wyjątkowym doznaniem. Delikatny, kwiatowy, słodki zapach wpłynie na zmysły, oczyści umysł z negatywnych emocji i pozwoli na chwilę relaksu po ciężkim dniu.

 

Jak dawkować olejek z kocanki?

Kocanka ma silne właściwości obkurczające i poprawiające krążenie. Zanim jednak zaczniesz korzystasz z tych możliwości, dowiedz się, w jaki sposób dawkować olejek. Otóż olejek z kocanki należy połączyć z gotowym bazowym olejkiem do twarzy lub ciała, balsamem, kremem czy odżywką do włosów. Pamiętaj jednak, że stosowanie kocanki działa bezpiecznie na nasz organizm tylko wówczas, gdy jest ona rozcieńczona. Możesz tutaj użyć chociażby innego olejku eterycznego. Do pielęgnacji skóry warto wykorzystać 5 ml olejku z kocanki w stężeniu 5% w połączeniu z 20 ml oleju roślinnego. Dzięki takiemu połączeniu możesz uzyskać roztwór w stężeniu 1%, który może być już nakładany bezpośrednio na skórę.

 

Jak stosować olejek z kocanki?

Olejek z kocanki zapewnia cały szereg możliwości, z których warto skorzystać zarówno w trakcie codziennej pielęgnacji, jak i w przypadku pojawienia się schorzenia. Aby w pełni wykorzystać właściwości, które ma kocanka, musisz jednak wiedzieć, jak stosować olejek.

Niewielką porcję olejku możesz dodać do swojego balsamu. Oba produkty możesz wymieszać już na dłoni i stosować na lekko zwilżoną skórę tuż po kąpaniu. Podobnie możesz postępować również w przypadku kremu do twarzy.

Olejek z kocanki zapewnia odpowiednie nawilżenie i zwiększa właściwości pielęgnacyjne. Na blizny potrądzikowe, rozstępy czy rany, stosuj olejek w połączeniu z żelem hialuronowym czy hydrolatem aloesowym. Nie spodziewaj się przy tym natychmiastowych efektów. Pozwól jednak, by natura zadziałała, wspierając powrót do pełni zdrowia w bezpieczny sposób.

 

 

 

Przeciwwskazania w stosowaniu olejku z kocanki

Olejek z kocanki włoskiej uważa się za bezpieczny. Nie wykazuje on właściwości toksycznych i nie podrażnia skóry, jeśli zostanie rozcieńczony w odpowiedni sposób. Olejku z kocanki włoskiej należy jednak używać ostrożnie, by produkt przypadkowo nie trafił do naszego oka czy ucha. Zastosowanie kocanki na skórę jest możliwe również dopiero po odpowiednim rozcieńczeniu płynu. Olejku eterycznego nie należy nakładać na skórę w postaci nierozcieńczonej.

 

Czy można stosować olejek z kocanki u dzieci?

Olejek z kocanki jest dobrze tolerowany. Dlatego też może być stosowany u dzieci, choć należy zachować odpowiednie środki ostrożności. Aby sprawdzić ewentualne reakcje alergiczne, trzeba umieścić w odległości ok. 1 m od dziecka chusteczkę, nasączoną jedną kroplą olejku. Jeśli po godzinie nie wystąpi żadna reakcja, olejek będzie dla dziecka bezpieczny, choć należy go stosować racjonalnie. Dodatkowo działanie olejku kocankowego warto sprawdzić również na mniejszej powierzchni skóry w rozcieńczeniu z olejem bazowym w proporcji minimum 1:5, np. na stopie dziecka.

 

Gdzie kupić prawdziwy olejek z kocanki?

Coraz więcej osób przekonuje się, że olejek z kocanek włoskich skutecznie zwalcza wiele problemów i schorzeń. Nic dziwnego, że na rynku pojawia się coraz więcej preparatów, a olejek eteryczny cieszy się wciąż rosnącym zainteresowaniem. Decydując się na naturalne wsparcie organizmu, warto jednak korzystać wyłącznie ze sprawdzonych produktów najwyższej jakości. Bowiem to właśnie jakość jest gwarancją bezpieczeństwa oraz wystąpienia oczekiwanych efektów. Certyfikowany olejek z kwiatów kocanki włoskiej zakupić można w Olejkowym Sklepie. W Olejkowym Sklepie znajdziesz olejki najwyższej, certyfikowanej jakości, a także wiele porad i akcesoriów do aromaterapii.

 

 

KUP OLEJEK KOCANKOWY BIO - Oilo 5 ml

 

KUP HYDROLAT KOCANKOWY BIO - Oilo 100 ml

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Newsletter
Szukasz wiedzy o aromaterapii? Zapisz się do newslettera Olejkowej Szkoły & Sklepu!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl